Verademing; depressie en het oprichten van een wielerclub.

Adem langer uit

In het jaar 2014 trof ik Koen de Jong bij Run2day in Zwolle. Dit tijdens een lezing naar aanleiding van zijn boek verademing. Dit boek schreef hij samen met Dr Bram Bakker. Een boek wat ik toen inmiddels al had gelezen. Voorzichtig was ik begonnen met langer uit te ademen. Toen ik er mee begon, kon ik niet door de neus in en uit ademen. Inmiddels ben ik zes jaar bezig met langer uit ademen. Nu kan ik door de neus in en uitademen.

Verademing 28e druk uitgeverij LUCHT

Ademanalyse

Drie keer heb ik een ademanalyse laten uitvoeren. De eerste keer was mijn hartslag in rust goed. Mijn hartcoherentie in rust was niet goed. Na een jaar oefenen met langer uit ademen heb ik de meting opnieuw laten uitvoeren. Mijn hartcoherentie in rust was significant verbeterd. Tijdens de derde meting kreeg ik een gericht advies op welke hartslag zone’s te gaan trainen. Inmiddels had ik te maken met een depressie in mijn leven en was hardlopen door overgewicht geen optie meer voor mij.

Advies Imre van de Geer opgeleid door Stans van der Poel.

Pillen

Mijn huisarts zei vijf jaar geleden dat ik volgens hem te maken had met een depressie. Hij verwees mij door naar een psychiater. Deze schreef mij medicatie voor. Het duurde niet lang dat deze behandelaar afscheid nam van de instelling ( Dimence ) waar ik mij gemeld had. Daar de depressie nog niet uit mijn leven was kreeg ik na veel praten andere medicatie voorgeschreven. Dit in verband met een andere diagnose.

Verhuizing

In de afgelopen zeven jaar ben ik – na mijn scheiding – ongeveer zeven keer verhuisd om een dak boven mijn hoofd te hebben. Van deze zeven jaar heb ik vijf jaar in de Parel van Salland gewoond. Daar heb ik mij – ondanks de prachtige natuur – nooit gelukkig gevoeld. Uiteindelijk is het mij gelukt woonruimte te vinden in de stad Zwolle. De stad waar ik dertig jaar van mijn leven heb gewoond.

Corona

Toen ik net goed en wel mijn draai weer een beetje had gevonden in Zwolle brak Corona uit. Niet leuk. Alles viel stil. Soms verlangde ik weer terug naar de Parel van Salland. Inmiddels was ik ook bekend bij een instelling in Zwolle. Dit in verband met mijn depressie. Er volgde een kloten periode. De hele zomer periode kwam er niets meer uit mij. Omdat de medicatie die ik kreeg niet het gewenste effect had ben ik met die medicatie gestopt. Inmiddels ben ik op andere medicatie gezet. Gelukkig gaat het nu een stuk beter met mij. Ben weer in beweging en krijg weer zin aan het leven.

VERADEMING

In het boek verademing stond iets wat mij bezig hield. Het boek – één van de eerste drukken – had ik gedoneerd aan de minbibliotheek in Holtenbroek. Daarom besloot ik de nieuwste editie te bestellen welke door uitgeverij LUCHT is uitgegeven. Mijn gedachte was dat ik tijdens het herlezen van dit boek mogelijk tot nieuwe inzichten zou komen.

De auteurs van het boek VERADEMING met elkaar in gesprek.

De hersenen – kip of ei?

Het boek VERADEMING in de 28e druk is voor mij een leerzaam boek gebleken en een geweldig aanvulling op dat wat ik al weet over langer uit ademen. Behalve dat het over langer uitademen gaat komen er ook andere nuttige ademhaling technieken aan de orde. Vooral de ademhaling oefening van de Amerikaanse arts Andrew Weil is voor mij een werkzame – de 4-7-8 oefening pagina 114 VERADEMING – oefening gebleken in slaap te komen.

De 4-7-8 oefening.

Mijn aandacht werd vooral getrokken door pagina 178. De hersenen – kip of ei? Citaat: “Dat is des te meer het geval als je je realiseert dat veel gestoorde hersenfuncties het gevolg zijn van ontregelingen elders in het lichaam.” Voor mij zit daar mogelijk het antwoord. Mijn gedachten daarover heb ik inmiddels gedeeld met mijn behandelaar. Het oefenen met langer uit ademen gaat onverminderd door. Het heeft mij een nieuwe impuls gegeven door te gaan met langer uitademen.

Een wielerclub in oprichting

Omdat ik nog steeds te maken heb met overgewicht heb ik opnieuw besloten vaker de fiets te gaan pakken. Hiervoor zoek ik nog mede fietsers. Samen fietsen is altijd leuker dan alleen.

Wielerclub in oprichting!

Vertrektijd: Zaterdag ochtend: 10.00 uur

Verzamelplaats: Ton Kamp fietsspecialist Holtenbroek ( Zwolle )

Aanmelden of informatie? App naar 06-24779207

Initiatiefnemer: Harry Bartelds

With a little help from my friends Joe Cocker

Gepubliceerd door

harrybartelds

Bloggen doe ik op persoonlijke tittel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s