@MischaBlok “Wie dankbaar is kan niet gefrustreerd zijn”; Only love can break your heart @NeilYoungNYA

De stem van de radiomaakster die mij zo vertrouwt is geworden in de afgelopen jaren, ligt nu op een bijzondere manier op mijn deurmat. Het boek MAMA LEE is gearriveerd. Nadat ik het boek heb uitgepakt, blader ik er met mijn linker duim van achter naar voren door heen. Dan lees ik vervolgens de achterflap en de twee binnen flappen.

Op zoek naar een hoofdstuk indeling kom ik erachter dat er geen legenda in het boek staat. Iets wat ik als lezer meestal doe. Dan kijk ik naar de koptitel van een hoofdstuk en bepaal ik wat ik eerst ga lezen. In dit boek staan alleen nummers boven een hoofdstuk. Het laatste nummer is 46. Behalve boven het laatste “Hoofdstuk ” daar staat “Dankwoord. ” Dat lees ik dan ook als eerste. Als ik goed geteld heb dan bedankt Mischa negenentwintig mensen. In het dankwoord staat ook dat ze Jacob bedankt.

Nadat ik het dankwoord heb gelezen blader ik terug en lees eerst ” Hoofdstuk 46. ” Het is inmiddels een “rare gewoonte “ van mij geworden boeken van achter naar voren te gaan lezen. Vanaf het lezen van het Dankwoord en “Hoofdstuk 46 “grijpt dit boek mij gelijk bij mijn strot en kan ik het niet wegleggen.

Na het lezen van “Hoofdstuk 46” begin ik aan Hoofdstuk “45 ” wat begint met de woorden: “Lieve Jacob”. Het is een open brief aan haar ex-geliefde. Wat mij in deze brief raakt is dat Mischa bij de kernwaarde van het leven komt. In deze open brief aan haar ex liefde geliefde Jacob schrijft ze op pagina 230 namelijk “Wie dankbaar is kan niet gefrustreerd zijn. ”

Mijn oudste digitale vriend – wijlen Paul de Blot – wees mij de weg dankbaarheid te integreren in mijn leven. Dagelijks maak ik een aantekening waar ik dankbaar voor ben.

Doordat de “Hoofdstukken ” lekker kort zijn leest het boek plezierig weg. We worden als lezer op diverse Aziatische wijsheden getrakteerd, en een aantal belangrijke levenswijsheden die Mischa zelf heeft geleerd in haar leven. Voordat ik het zelf in de gaten heb is het boek door mij gelezen. Hopelijk komt er nu spoedig een signeeravond in Zwolle. Wie meer van Mischa haar werk wil weten kan haar podcast beluisteren. Luister je geen podcasts dan kan je haar midden in de nacht beluisteren op Radio1.

Zelf luister ik bij voorkeur naar live radio. Mijn favoriete zender is @NPORadio1.

Met de uitgever had ik onder meer de afspraak gemaakt dat ik het boek zou doneren aan de minimeeneem bibliotheek in de muziekwijk Holtenbroek. (Zwolle) Voordat ik dat doe heb ik dit boek nu aan mijn lieve moeder (80) te lezen gegeven. In het jaar 2016 is ze samen met twee zussen van mij op bezoek geweest bij vrienden van haar in Zuid-Korea. Vandaag – vrijdag 24 maart 2023 – ben ik bij haar op bezoek geweest.

Het was gezellig.

Gepubliceerd door

harrybartelds

Bloggen doe ik op persoonlijke tittel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s