Opnieuw in Beweging: Mijn Avontuur met Hardlopen en Ademhaling

Al een aantal jaren loop ik met een hartslag meter. Soms laat ik hem ook gewoon thuis. Soms zijn er ook perioden geweest dat ik niet meer ging lopen. De laatste tijd pak ik het weer op. Mede dankzij de gesprekken en de wandelingen met mijn runningtherpaeut van Buurtzorg-t.

Mijn running therapeute is een mooi lief en aardig mens. Ze heeft heel veel geduld met mij gehad. Respect voor haar hoe ze mij toch weer in beweging heeft gekregen. Soms doe ik wel meer dan dat zij weet maar goed dat terzijde. Dankbaar ben ik dat ze op mijn pad is gekomen, dankbaar omdat ik anders misschien nog wel veel meer dagen alleen maar depressief in bed lag.

IK BEN WEER IN BEWEGING!!!

Min of meer geïnspireerd door Koen de Jong ben ik ooit begonnen met het lopen met een hartslagmeter en zo af toe langer uitademen. Ooit heb ik een jaar lang elke dag tien minuten langer uit geademd,

Momenteel train ik weer mee met Loopsport Zwolle. Mijn loopdoel voor dit jaar is lekker bewegen en misschien mee doen met een paar 5 kilometer loopjes. Eerst nu maar eens weer lekker in beweging blijven.

En ja dat langer uitademen pak ik ook weer op.

Heb jij als lezer ervaring met het lopen met een hartslag meter? Doe jij ook wat met langer uit ademen? Welke ademhalingsoefening is jouw favoriet?

Wat doe jij het vol te houden?

Ik lees het graag in de reacties.

Tour de France 2024 Tourpakket en emotionele herinneringen in Stadshagen

Momenteel lees ik uitsluitend en alleen de Stentor, De Swollenaer , De Vinexpress, De Assendorper en De Herbergkrant. Afgelopen week had ik via de digitale weg een krant gereserveerd bij Westerhof Boeken. Die van 19 juni 2024. Een krant die ik zelf niet meer lees. De landelijk krant die ik al jaren niet meer lees heet het Nederlands Dagblad.

Toen ik bericht kreeg dat de krant klaar lag ging ik op mijn fiets naar Westerhof Stadshagen. Immers daar had ik de krant gereserveerd. Een vriendelijke jonge dame wist mij te vertellen dat de krant in het andere filiaal lag. In de Diezerstraat.

Terwijl ze dat vertelde viel mijn oog op een prachtig exclusief Tour de France 2024 Tourpakket “ en zei ik tegen de verkoopster : ” Goh wat een mooi pakket. Dan koop ik deze nog van u “. Waarop ze zei : ” Daar krijgt u vast geen spijt van. Heb het mijn vader met Vaderdag cadeau gedaan, hij was er echt heel erg blij mee.”

Terwijl ik op mijn fiets naar de binnenstad toog en door ” Het Groene Hart van Stadshagen ” fietste voelde ik een paar dikke hete ronde tranen over mijn wangen rollen. Moest denken aan mijn vader toen hij ooit bij ons op de veranda in Stadshagen zat en het tafereel zag van opstijgende zwanen.

Een tafereel waar hij later een schilderij van heeft gemaakt.

Bij Westerhof in de binnenstad gekomen vroeg ik naar de krant die ik gereserveerd had. De man achter de balie pakte de krant en sloeg de kassa aan. Terwijl hij dat deed viel mijn oog op het boek : ” Het befaamde Staphorster Boertje “.

Een boek geschreven door Wim Coster. Omdat ik zelf oorspronkelijk uit Rouveen gemeente Staphorst kom, inmiddels al 40 jaar weg uit dit dorp, trok dit boek mijn aandacht.

Daarom zei ik tegen de verkoper : ” Zou u er over na willen denken dit boek te doneren aan de minibieb in Holtenbroek?”

De verkoper zei : ” Normaal gesproken doe ik dat nooit. Maar euuhh ja dat is goed.”

Hij pakte het boek en gaf het mij mee.

Terwijl ik door de binnenstad wandelde en onderweg bij Brasserie Dunnik een hap had gegeten trof ik mijn oudste broer aan. Juist voor hem had ik deze krant gereserveerd. Toen ik hem de krant gaf vertelde ik hem van de aanwinst voor de minibieb in Holtenbroek waar ik beheerder van ben. Waarop hij zei : ” O wat leuk, daar staat nog een foto in die ik gemaakt heb.”

Vanaf vandaag zondag 23 juni 2024 ligt dit boek nu in de minibieb Holtenbroek.

Iemand zei eens tegen mij: ” Schrijven is voor mij een manier het leven te verteren.” Dat geld voor mij ook. Waarbij schrijven voor mij ook herschrijven is.

Wat zullen we je gaan missen Mama.

Spraakherkenning: Een Zinvolle Taak in Onze Samenleving

Als ik in Stadshagen kom neem ik altijd even de laatste Vinexpress mee. Als Holtenbroekenaar kom ik er regelmatig. Elke dinsdagavond meld ik mij bij het cultuurhuis bij de Loopgroep van Loopsport Zwolle.

Mijn portfolio van artikelen die ik geschreven heb voor de Vinexpress.

Omdat ik ooit geschreven heb voor de Vinexpress en ik benieuwd ben wat er zoal speelt in Stadshagen neem ik de laatst uitgekomen Vinexpress mee. Ook vanwege mijn nieuwsgierigheid naar dat wat mijn goede vriend Geert Jan den Hengst geschreven heeft.

Ooit heb ik hem aangemoedigd te gaan schrijven.

Op zich niet bijzonder.

Het bijzondere zit hem hier in, hij doet dit via spraakherkenning. Ik heb echt diep respect voor hem hoe hij in het schrijven voor de Vinexpress een zinvolle taak heeft in onze samenleving.

Het is echt monnikenwerk wat hij doet.

Recentelijk sprak ik zijn vader, hij bedankte mij dat ik zijn zoon ooit heb aangemoedigd te gaan schrijven.

Toen zei ik tegen zijn vader : ” Hij het doet allemaal zelf hoor, ik heb hem alleen ooit gevraagd of schrijven misschien iets voor hem is.”

Loslaten in Liefde: De Laatste Fase van het Leven

Vanmorgen las ik een blog van Danny Fransen Beneden Maas. In toeval geloof ik niet. Wel in dat wat je toevalt. Dat wat je toevalt komt vaak zo maar uit het niets.

“Zo triest”, zegt ze. “Ze wil niet meer, maar het lichaam gaat maar door. Al dagen wordt er bij haar gewaakt en iedereen hoopt dat zij snel zal uitstappen, de pijn is ondraaglijk en het is goed zo” vervolgt ze haar verhaal.

“Houdt iedereen haar hand vast?” vraag ik haar. “Natuurlijk” zegt ze. “Iedereen is gek op haar. Natuurlijk houden ze haar hand vast”.

Mensen stappen in de laatste fase van hun leven vaak ‘s nachts, tijdens het toiletbezoek van de familie of op een onbewaakt moment uit. Ik denk…omdat er dan vaak niemand is die hen letterlijk vasthoudt.

Hoe fijn en hoe logisch het ook is, in mijn beleving is iemand vertellen dat hij of zij uit mag stappen, dat iemand over mag gaan om vervolgens iemand z’n hand vast te houden (onbewust ook energie te geven), hetzelfde als iemand op Schiphol een goede reis toewensen om daarna voor het vliegtuig op de grond te gaan liggen waardoor hij niet kan opstijgen.

In liefde loslaten is ook letterlijk loslaten, hoe moeilijk ook….💖

Donatie aan de Minibieb Ter Ere van de Doorstart van Goedhart Boeken

Recentelijk was ik bij Goedhart boeken om nog wat boeken te kopen. In de krant had ik gelezen dat de winkel zou gaan sluiten. Dat ging mij aan het hart. Toen ik hem sprak zei ik nog gekscherend tegen hem iets in de trant van : ” Een betere reclame stunt bestaat er niet!”

Hij was er toen heel duidelijk over dat er geen overname partij was gevonden. Dit tot zijn grote verdriet. De winkel was en is zijn levenswerk. Verheugd was ik dan ook, toen ik het bericht in de krant las dat er toch een doorstart gemaakt gaat worden.

Toen ik hem deze week in de winkel feliciteerde met deze doorstart zag ik een blij en gelukkig mens. Terwijl ik hem een stevige handdruk gaf hem te feliciteren flapte ik er uit ” Om dit heugelijk feit te vieren wil ik u vragen of u er over na wil denken een donatie te doen aan de minibieb in het winkelcentrum van Holtenbroek waar ik beheerder van ben.”

Zonder enige aarzeling zei hij :” Ja, dat is goed. Vrijdag ligt het voor je klaar.” Met een glimlach op zijn gezicht noteerde hij mijn naam en maakte een notitie. We gaven elkaar een hand en ik wenste hem heel veel succes met de doorstart en weg was hij weer.

Wil je dit weekend nog een schitterend boek lezen? Wandel dan snel naar de minbieb winkelcenterum Holtenbroek. Delen van dit bericht wordt op prijs gesteld.

Moord op Kickbokser Danny Nijland: Zaak Aboes G. Regiezitting

In Panorama nr 23 5 juni – 12 juni 2024 een uitgebreid artikel over de moord op kickbokser Danny Nijland ( 3 8 ) . Aanstaande woensdag is de regiezitting waar Aboes G. terecht staat.

Blijft hij zwijgen over zijn motief of gaat hij praten?

Er is wel wat gaande in het anders zo mooi Zwolle. Panorama doet er uitvoerig verslag van.

Vrijwilligersinstructies: Hoe je een beker aan een hardloper aanreikt

Gisteren was dan weer de Halve Marathin van Zwolle. Als vrijwilliger had ik mij aangemeld voor een waterpost.

Vooraf kregen alle vrijwillgers instructies van Chris Kamp van Hart voor Zwolle hoe je een beker dient aan te geven aan een hardloper.

Indrukwekkende Hondentraining: De Verrassende Kracht van Geur

Een paar weken geleden kreeg ik een telefoontje van mijn dochter met de vraag of ik met haar mee wilde naar een training voor haar hond Lizz. Uiteraard wilde ik dat wel.

Deze week appte ze mij het volgende: Zou jij, bijvoorbeeld morgen avond een doek/zakdoek in je broekzak willen doen?

Mijn dochter samen met haar hond Lizz aan het werk.

Haar hond Lizz liet ze aan de zakdoek ruiken die ze in een koker had zitten. De instructrice vertelde ons later dat een hond normaal gesproken ongeveer 40 keer per minuut ademhaalt. Tijdens het speuren kan dat op oplopen naar 160 tot 200 keer per minuut. Voor een hond is dit speuren dus zeer intensief.

Heel bijzonder dat een hond op basis van geur het vermogen heeft mensen op te sporen. Het was een indrukwekkende ervaring wat nog een vervolg krijgt.

Toen ik weer naar huis ging wandelde ik met mijn fiets aan de hand even door de Diezestraat. Daar gebeurde iets wat je vast wel kent. Als je ergens mee bezig bent dan tref je dat overal aan.

Fietsen naar Werk: Verbetering van Gezondheid en Welzijn

Een aantal weken ga ik nu naar mijn dagbesteding bij Vakmensen. Elke dag ga ik er op mijn fiets naar toe. Dat heeft een prettige bijkomstigheid. Gisteren liet ik mijn bloeddruk meten door mijn huisarts.

Toen ze klaar was met de meting zei ze : ” Een schoolvoorbeeld hoe de bloeddruk zou moeten zijn.”

Het effect van vijf dagen per week op de fiets naar mijn werk. Hier ben ik echt heel erg dankbaar voor. Ben absoluut niet jaloers op al die mensen die dagelijks in de auto stappen voor woon werk verkeer.

Elke dag leer ik iets nieuws in de fietswerkplaats. Dankbaar ben ik dat ik deze kans krijg van Vakmensen. Dankbaar omdat ik weer structuur in mijn leven heb en een zinvolle dagbesteding. Mijn taak is voor dit moment vooral het demonteren van fietsen.

Van mijn collega´s leer ik veel.

De techniek is boeiend.

We hebben ook veel lol en plezier samen.

Misschien denkt u nu u dit leest : ik zou daar wel eens willen kijken bij Vakmensen.

Welnu dat kan!